Bulgarian (Български)English (United Kingdom)

 

Contacts

Address:

1463 Sofia, Bulgaria

92, Patriarh Evtimii blvd.

tel./fax: +359 2 952 66 64

E-mail: wad@women-bg.org

 

Изложби с творби от конкурса „Помогни в борбата срещу трафика на хора“ бяха открити в Благоевград, Шумен и Силистра

Изложби с творби от конкурса „Помогни в борбата срещу трафика на хора“ бяха открити на 9 юни в Благоевград и Шумен, а на 11 юни в град Силистра.

В Благоевград наградите на отличилите се участници в конкурса бяха връчени от г-жа Любка Митева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора, в град Шумен от г-жа Юлиана Христова, гл.експерт в отдел „Образование, наука и младежки дейности“, представител на Община Шумен и в град Силистра от г-жа Нели Иванова, началник отдел "Образование" в Община Силистра и г-жа Светлана Величкова – общински съветник от града.

Присъстващите на изложбите имаха възможност да разберат как младото поколение възприема проблема с трафика на хора, че има остра социална чувствителност и че не е безразлично към нарушаването на човешките права. Още по-окуражаващо е че чрез своите творби те посочват път към борбата с тази криминална проява: повече информация, повече подкрепа за жертвите на трафик, повече емпатия и обществена нетърпимост към проявите на накърняване на човешкото достойнство. „Не се доверявайте на непознати!”, „Дори и човек, който си мислите, че познавате добре, може да ви излъже”, „Приятели, пазете се!” са част от посланията и съветите, които бяха дадени.

Изложбите отбелязват края на конкурса "Помогни в борбата срещу трафика на хора", обявен в градовете Силистра, Шумен, Благоевград, Видин и София. Конкурсът е част от дейностите по проект "Общностни действия за предотвратяване на трафик на български младежи в риск", изпълняван от Център за либерални стратегии, фондация Риск Монитор и фондация Женски алианс за развитие. В конкурса се включиха повече от 40 ученици между 15 и 18 години, с авторски рисунки, колажи, компютърни графики, снимки, видео клипове и комикси.

Предстои откриването на изложбата във Видин.

 

”Не бива да сме безразлични към нещата, които имат значение”

”Не бива да сме безразлични към нещата, които имат значение” , „Имаме само два избора - да направим нещо или да не правим нищо”, „Опитахме се да обясним на връстниците си какво е трафик на хора, така че дори и нищо да не предприемат, да не могат да твърдят, че не са знаели”, това споделиха вчера младите участници  в конкурса „Помогни в борбата срещу трафика на хора” по време на откриването на изложбата с техни творби в София.

Изложените 30 произведения: видеоклипове, рисунки, колажи, комикси и компютърни графики можете да видите в културен дом “Красно село” до 7 юни.

Предстои откриване на изложбата и в градовете : Благоевград, Шумен, Силистра и Видин.

Конкурса и изложбите са организирани по проект „Общностни действия за предотвратяване на трафик на български младежи в риск”,  финансиран от Prevention of and Fight against Crime Programme на Европейския Съюз.

 


 

Срокът за участие в конкурса "Помогни в борбата срешу трафика на хора" е удължен

Включи се в конкурса "Помогни в борбата срещу трафика на хора"

Срокът за участие в конкурса е удължен до 15-ти май 2015 - http://www.youthact.eu/BG_p_17.html

https://www.facebook.com/traffickingyouthacthelp

"ОТГОВОРИ НА 15 ВЪПРОСА ЗА ТРАФИКА НА ХОРA" -  http://www.youthact.eu/BG_index.html

 

На 4 юни ще бъде открита изложбата „Помогни в борбата срещу трафика на хора!”

4 юни 2015г. от 17 часа в Общински културен институт - Красно село, София, на бул."Цар Борис ІІІ" На № 41, ще се открие изложба на ученици от училища в София и страната с техни творби посветени на борбата с трафика на хора.

Изложбата отбелязва края на конкурса „ПОМОГНИ В БОРБАТА СРЕЩУ ТРАФИКА НА ХОРА!“, обявен в градовете София, Благоевград, Видин, Силистра, и Шумен. Конкурсът е част от дейностите по проект „ОБЩНОСТНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ТРАФИК НА БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖИ В РИСК“, изпълняван от Център за либерални стратегии, фондация РискМонитор и фондация Женски алианс за развитие. В конкурса се включиха повече от 40 ученици между 15 и 18 години, с авторски рисунки, колажи, снимки, видео клипове и комикси.

Изложбата ще бъде открита от зам. кмета по културата и образованието на Столична община, д-р Тодор Чобанов, който ще връчи и наградите на най-добре представилите се ученици. В събитието ще участват и представители на ОКИ-Красно село, Националната комисия за борба с трафика на хора, НПО, учители, ученици.

Изложбата в ОКИ - Красно село ще продължи до 7 юни, като след това ще бъде представена и в Благоевград, Силистра, Шумен, и Видин. Наградите са предоставени от неправителствените организации, изпълняващи проекта. Повече информация за проекта, както и всички творби, можете да намерите на сайта на проекта, www.youthact.eu.

Проектът е съ-финансиран от ГД Вътрешни работи на ЕК, програма Превенция и борба с престъпността.

 

Изводи от доклада на Центъра за изследване на демокрацията за трафика на деца сред уязвими общности

Невидими. Такива са момчетата, жертва на трафик с цел сексуална експлоатация, които предоставят сексуални услуги на мъже в България и в Западна Европа. Това е един от изводите в доклада на Центъра за изследване на демокрацията за трафика на деца сред уязвими общности. Документът, подготвян близо година, беше представен днес в София.

Експертите са се опитали да проучат един сравнително нов и напълно неизследван вид трафик на хора и деца - на момчета (в повечето случаи транссексуални), които са използвани за сексуални услуги на мъже. И са установили, че дори липсва официална информация за момчетата, жертви на трафик с цел сексуална експлоатация.

Съдебните решения за периода 2011 – 2013 г. сочат, че сред непълнолетните, жертви на трафик за развратни действия, делът на момчетата варира между една пета и една трета, като годишно постъпват между 10 и 14 такива дела. Въпреки това институциите не ги идентифицират като жертви и те не биват насочвани за получаване на някаква последваща подкрепа, отбелязаха експертите...."

Цялата статия може да прочетете тук: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/03/31/2503102_nevidimi_ostavat_momchetata_-_jertvi_na_seksualen/